HABERLER
Tüm Haberler

Doğum için el ele eylemindeydik.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de doğum ortamları istenilen seviyede değil. Gerek aileler gerekse sağlık personeli doğumda sunulan şartlardan memnun değiller. Bu konuya dikkat çekmek ve daha insancıl doğum ortamlarına ulaşma yolunda Doğum İçin El Ele Gönüllüleri 3 Mayıs Pazar günü Beşiktaş Meydanı'nda toplandı. Keşkesiz Doğum Merkezleri de bu eyleme ekipleri ile destek verdiler.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de doğum ortamları istenilen seviyede değil. Gerek aileler gerekse sağlık personeli doğumda sunulan şartlardan memnun değiller. Bu konuya dikkat çekmek ve daha insancıl doğum ortamlarına ulaşma yolunda üç ilde Doğum İçin El Ele eylemleri yapıldı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de doğumların istenilen seviyede olmadığı bir gerçektir. Gerek aileler gerekse sağlık personeli doğumda sunulan şartlardan memnun değiller. Ülkemiz, doğumda müdahale uygulama konusunda dünyada 3. sıradadır. Hayat doğumla başlar. Gebelik, doğum, doğum sonrası dönemler, hayatının devamında kişi üzerinde önemli etkiler bırakır.

 

Doğum İçin El Ele eylemlerinde doğumun güzelliğine inanan aileler ve sağlık çalışanları olarak, bu güzelliğe farkındalık oluşturmak amacıyla toplandık. İlk önce İstanbul, sonra Balıkessir ve Çanakkale'de eylemler yapıldı. Doğuma şahit olan herkesi yanımıza aldık. Anneler burada. Babalar, doktorlar, ebeler, doğum destekçileri, medya çalışanları, anneanneler, babaanneler, dayılar, amcalar, teyzeler, halalar ve doğumun asıl kahramanı anne karnındaki bebekler burada!

Bizler yaşadık ve gördük ki doğum, genel sanılanın aksine çok keyifli ve paha biçilemez bir eylem. Bizler yaşadık ve gördük ki kadın en çok doğumda güzel, erkek en çok doğumda destek. İnsanın dünya yolculuğunun ilk anları ve bir ailenin doğuşudur doğum.

Ve burada bir ilk gerçekleşti; Daha pozitif ve insancıl doğumlar için doğum hizmeti alan ailelerle doğumda hizmet veren doğum profesyonelleri ilk defa el ele vererek BİRLİKTE bu eylemi gerçekleştirdiler.

 

Nelerin değişmesini istiyoruz?

Biz doğuma bakış açımızı değiştirdik. Çünkü biliyoruz ki doğuma ve doğurana güvenince daha pozitif doğumlara şahit olacağız.

Biz hep pozitifi konuşuyoruz. Çünkü biliyoruz ki bebekler de duyar ve bilinçaltı kaydetmeye anne karnında başlar.

Biz doğumda merkeze anne ve bebeği koyuyoruz. Çünkü biliyoruz ki doğum doktorun veya ebenin değil; anne ve bebeğin eylemidir.

Biz doğumda saygı ve mahremiyeti olmazsa olmazımız kıldık. Çünkü biliyoruz ki doğum çok kıymetli ve fizyolojinin uygun çalışması için doğum ortamı çok önemli.

Biz doğumda birebir desteği önemsiyoruz. Çünkü biliyoruz ki birebir destek alanların doğum anıları daha coşkulu.

Biz doğumdan sonra bir adım geri çekiliyoruz. Çünkü biliyoruz ki aile olmak için biraz mahremiyete ve ten tene temasa ihtiyaç vardır.

Biz doğum profesyonellerinin çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki mutlu ve güvende olmayan bir sağlık çalışanı istediği hizmeti veremez.

Biz doğumda doktora ve ebeye yönelik fiziksel ve psikolojik şiddetin bitmesini istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki doğumda yaşanan sorunların birçoğu sistemin işleyişinden kaynaklanıyor.

Biz doğumun gücüne ve birlikteliğine inandık. Şimdi istiyoruz ki Türkiye de buna inansın ve bizler gibi şahitlik etsin.

Doğumları yaşarken ihtiyaçları da gördük. Ve anladık ki bu ihtiyaçlar çok basit adımlarda gizli. Bugün burada oluş amacımız ve duyurmak istediklerimiz nedir?

Şimdi bunlara değinelim;

  • Hasta değil gebe olduğumuzun farkına varılsın,
  • Aileler, doğumun garantisi olamayacağını hatırlasınlar,
  • Gebelik ve doğumla ilgili kararlara aileler aktif katılsınlar,
  • Aileler, doğumda sorumlulukları doğum ekibi ile paylaşsınlar,
  • Ücretsiz doğuma hazırlık eğitimleri her hastanede uluslararası standartta yapılsın,
  • Her gebeye 1 ebe sloganı hayata geçirilsin,
  • Doğumda mahremiyet sağlansın,
  • Doğumda zamana saygı gösterilsin, bunun için yeterli personel sağlansın,
  • Her hastanede sadece tek kişilik doğum odaları olsun,
  • Pozitif doğum dili gelsin, gebeler korkutulmasınlar,
  • Doğumda birebir kesintisiz destek verilsin,
  • Doğumda anneler aç bırakılmasın,
  • Anne bebek dostu sezaryen uygulamaları ulaşılabilir olsun,
  • Malpraktis yasası acilen çıkarılsın,
  • Doktora ve ebeye yönelik şiddet bitsin,
  • Daha insancıl çalışma şartları gelsin,
  • Ebelere yeniden sorumluluk verilsin,
  • Tüm doğum destekçilerine saygı gösterilsin,
  • Bağımsız çalışan (serbest) ebelerin sayısı artsın,
  • SSVD  (sezaryen sonrası vajinal doğum) için güvenli pilot hastaneler kurulsun,
  • Ve medyanın doğuma dair korkutucu-yargılayıcı dili ve haberleri sona ersin.

Bunlar için ilk olarak ebelik hizmetlerinin geliştirilmesi ve ebe merkezli doğum servislerinin arttırılması gerekmektedir. Herhangi bir  konuda iyileştirme ve geliştirmenin birinci basamağı ölçüm yapmaktır. Ülkemizde de ebelerin yaptırdığı doğumların niteliğinin ve niceliğinin bakanlık tarafından sistematik olarak ölçülmesi, sonuçların karşılaştırılması ertelenemez bir ihtiyaçtır.

Sağlık Bakanlığı’nın, bugün burada gerek ailelerin gerekse doğum profesyonellerinin sesine kulak vereceğini ve yeni düzenlemeleri hayata daha hızla geçireceğini umuyoruz.

Bugün bu eylemlerde yanımızda  olup yarına bir ışık açan herkese çok teşekkür ediyoruz.

Resimlere ulaşmak için tıklayınız...