SIKÇA SORULAN SORULAR
Keşkesiz Doğum Merkezlerinde doğum yapılıyor mu?

Hayır. Keşkesiz Doğum Merkezi gebelik takip ve destek hizmeti aldığınız, doğum uzmanı yönetimindeki muayenehane, klinik veya hastanelerdir. Şimdilik Keşkesiz Doğum Merkezi olmuş bir hastane yoktur. Bu yüzden Keşkesiz Doğum Merkezleri doğum yapacağınız yerler değildir.

KDM ile çalışırsak hangi hastanede doğum yapılır?

Ekibinizle birlikte karar vereceğiniz her hastanede doğum yapabilirsiniz. Ancak keşkesiz doğumların daha önce yapıldığı ve bu konuda hizmete yakın olan hastanelerin tercih edilmesi, alacağınız hizmete daha kolay ulaşılması açısından avantajlı olacaktır.

KDM sezaryen olmak istersem de hizmet veriyor mu?

Evet. Keşkesiz Doğum Merkezi size belli bir doğum modeli için baskı yapmaktan çok size uygun doğum tercihinizi destekleyecek şekilde organize olmuştur. Sezaryen tercih etmeniz durumunda farklı sezaryen tercihleri size anlatılır ve mümkün olduğunca Anne Bebek Dostu Sezaryen hizmetini almanız sağlanır.

Keşkesiz doğum eğitimine katılmadan keşkesiz doğum hizmeti alabilir miyim?

Hayır. Keşkesiz Doğum Hizmetinin temelinde eğitim sayesinde ortak bir dil ve güven oluşturulması vardır. Keşkesiz Doğum Merkezi'nde ekip veya eğitimi kullanmadığınız standart doğum hizmeti de alabilirsiniz. Ancak bu durumda yapacağınız doğumda  Keşkesiz Doğum Modeli içinde tanımlanan birebir destek, ekip çalışması gibi birçok hizmet verilmemiş olacaktır.

Keşkesiz doğum ekibinde kimler var?

Keşkesiz Doğum Ekibinde bir doğum uzmanı, bir ebe veya doula, bir doğum terapisti var. Her üçününde görev ve sorumlulukları ayrıdır. Hiyerarşik bir düzenden çok ekip çalışması geçerlidir.

Doğum terapisti ile çalışmak bir sorunum olduğunu mu gösteriyor?

Elbette hayır. Doğum terapisti ile çalışmalarınızda daha çok anneliğe bakışınız, doğuma bakışınız, doğum korkularınız, annenizle ilişkiniz, eş ilişkiniz gibi konular konuşulacaktır. Doğum bilinçten çok bilinçaltı ile yapılan bir eylemdir. Bilinçaltı buzdağı gibi görünmeyen güçlü bir derinlik oluşturur ve bu bilinçaltı kayıtları doğumu çok etkiler. Doğum psikoloğu ile yapılacak çalışmalar bu kayıtların doğumunuzu, anne-bebek bağlanmasını, doğum sonrası durumunuzu negatif etkilemesini önleyecektir.

Ekipte ebe veya doula ile çalışmanın farkları nelerdir?

Ebe 4 yıllık ebelik eğitimi yanında 200 saatlik ekstra doulalık eğitimlerini de tamamlamış  profesyonel kişilerdir. Doulalık hizmetinin yanında sizin ve bebeğinizin sağlık durumunu kontrol edip, doğumun gidişatı ile ilgili doktorunuza bilgiler verebilir. Bu yüzden dileyen aileler için doğum başladığında ebe eve gelir. Evde tüm anne ve bebek takipleri yapılarak doktor bilgilendirilir. Böylece hastaneye daha geç gidilebilir. Doğumun ilerleyen aktif döneminde güvenle hastaneye birlikte geçilir.

Doulalar  sağlık kontrolü gibi bir sorumluluğu olmayan ancak anneye destek konusunda en az 200 saatlik eğitim almış doğum destekçileridir. Bu yüzden doğumun başında eve gelseler bile tıbbi takip yapamayacakları için uzun süre evde beklemek doğru değildir. Onlar da ebe gibi doğum boyunca birebir destek veriri, ilaç dışı rahatlatıcı teknikleri uygular ancak tıbbi konularda görev ve sorumluluk almazlar. Tıbbi takipler hastane ebeleri tarafından yapılacaktır.

Keşkesiz Doğum Ekibi için bütçem yetmezse ne yapabilirim?

Bu konuda da çözümünüz var. Dileyenler İstanbul Doğum Akademisi bünyesinde DHEDE eğitimi alan uzmanların staj gebeleri olabilirler. Bu durumda sizden ekstra ebe/doula veya doğum terapisti ücreti talep edilmez. Sadece stajyer uzmanların süpervizyon ücretleri tarafınızdan ödenir. Bu rakam bütçenizi sarsmayacaktır.

Keşkesiz Doğum Merkezinde riskli gebelik takibi de yapılıyor mu?

Evet. Herhangi bir doğum merkezinde yapılan her türlü muayene ve takip Keşkesiz Doğum Merkezi'nde de yapılmaktadır.

KDM'de muayene olmadan danışmanlık da alabilir miyim ?

Evet. Bir çok aile tıbbi ve psikolojik danışmanlık için başvurarak bu hizmetten yararlanmaktadır.