BLOG

Doğumda ne zaman suya girelim?

Ne zaman girmek gerektiğinden önce ne zaman girmemek gerektiği ile başlayalım. Doğumun başında suya girmek doğumu durdurabildiği için önerilmiyor. Birçok gebe doğum başlar başlamaz suya gireceğini düşünüyor ama bu hem doğru değil, hem de ihtiyaç olmuyor. Bizim kendi doğumlarımızda ailelerin tümü doğuma hazırlık eğitimi aldığı ve her doğumda birebir ebe desteği olduğu için, ilaç dışı rahatlatıcı teknikler sayesinde doğumun başlangıç ve ortalarında suya pek gerek hissedilmiyor. Bu yüzden uygulamalarımızda ve önerilerde doğumun sonlarına doğru girilmesi öneriliyor. Burada annenin ihtiyaçları zamanlamayı belirliyor.
Suya giriş anneyi çok rahatlattığı için ağrı hissi azalıyor ama açılma ilerliyor. Bu yüzden suya girdikten en fazla 2-3 saat sonra doğumun olmasını bekliyoruz. Tam açık olduktan bir saat sonra hala bebek gözükmedi ise mutlaka bir kontrol yapıyoruz.
Eğer anne suyu rahatlama amacı ile kullanıyor ama doğumu dışarda yapacaksa gerçek aktif doğum başladığında (rahim ağzı 6 cm’den fazla açıklıkta) girebilir ve ıkınmalar başlayınca çıkabilir.
Bir de şunu unutmamak gerekir ki, suda doğum en az karasal doğum kadar güvenli olsa da, suda doğumun da kara doğumunda olduğu gibi kendine göre bazı riskleri var. Bu yüzden en ufak bir şüphede (kalp atışlarında bozulma, ilerlemeyen doğum vb.) gebenin dışarı alınması güvenlik açısından gerekli olabilecektir.
Op.Dr.Hakan Çoker
Temmuz 2017
Doğum ve Bebek Bakımı kitapları artık Online Akademi'de satışta…
dogumakademisi
Doğum Eğitim Videoları artık Online Akademi'de